Zonnepanelen advies

Zonnepanelen bestaan ondertussen al enkele decennia. Deze groene vorm van energie zorgt ervoor dat je minder afhankelijk bent van de gewone netstroom en verdient zich na verloop van tijd ook terug. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat zonnepanelen aankopen voor veel mensen een aantrekkelijke optie blijft. Zelfs nu de overheid stilaan de voordelen van het kopen van zonnepanelen afbouwt blijft het een interessante piste. Ben jij van plan zonnepanelen aan te kopen? Dan zijn er natuurlijk enkele zaken waar je best op let. We zetten de belangrijkste even op een rij.

Wat brengt het jou op?

Het spreekt voor zich dat je eerst en vooral geïnteresseerd bent in de opbrengst van de zonnepanelen. Laten we immers eerlijk zijn: dat het goed is voor het milieu is een leuke bijkomstigheid maar je hoopt toch vooral geld te besparen. Dat betekent dat het rendement van de zonnepanelen een belangrijke factor is in de beslissing om ze al dan niet te plaatsen. Dit rendement hangt af van een groot aantal factoren. Zo is de richting waar de zonnepanelen naar geplaatst worden van belang. Het spreekt voor zich dat een zuidelijke richting het meeste zonlicht opvangt en dus het hoogste rendement behaalt. Daarnaast is ook de hellingsgraad van belang. En zo zijn er nog enkele tientallen factoren die de opbrengst van jouw zonnepanelen sterk kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan daken die vaak in de schaduw liggen door bijvoorbeeld omringende bomen of appartementen.

Ook de capaciteit van de zonnepanelen speelt hierbij een grote rol. Deze capaciteit drukken we uit met de term Wattpiek (wat we afkorten tot Wp). Zonnepanelen met een hogere capaciteit aan Wp zijn duurder dan zonnepanelen met een lagere Wp maar deze laatste brengen dan ook weer minder op. Hierbij is het ook belangrijk om van merk tot merk te vergelijken. Daar kan immers wel wat verschil in zitten.

De btw teruggave van zonnepanelen

Iets wat niet iedereen weet of doet: als je zonnepanelen aankoopt kan je soms btw terugvragen aan de Belastingdienst. Het is ene kleine moeite en kan al snel tot 1000 euro opleveren. Hierbij maak je gebruik van de zogenaamde kleineondernemersregeling. Volgens de Belastingdienst ben je als particulier die stroom aan het net teruglevert immers een kleine ondernemer. Dat betekent dat je als kleine ondernemer ook de betaalde btw op de aanschaf terug kunt vragen. Deze kan je aanvragen binnen de zes maand na afloop van het kalenderjaar van aankoop. Om de btw terug te vragen moet je een aantal administratieve handelingen doorlopen waarvan je het stappenplan online terug kunt vinden.

Zonnepanelen subsidies

De overheid is een grote fan van zonnepanelen en tracht deze al heel wat jaren te promoten. Het loont dan ook de moeite eerst eens even na te vragen of er misschien geen subsidies te vinden zijn voor de aankoop van de zonnepanelen. In Nederland is er geen landelijke subsidie maar er zijn gemeenten met eigen subsidieregelingen. Daarnaast kan je ook landelijke of gemeentelijke leningen aangaan voor de zogenaamde energiebesparende maatregelen. Op deze leningen krijg je vaak zeer aantrekkelijke voorwaarden en zeer lage rentes. De moeite waard om eens even over te informeren dus.

De terugverdientijd

De terugverdientijd is niet meer of minder dan de rekensom van hoe lang het duurt om jouw aankoopbedrag terug te verdienen dankzij de zonnepanelen. Die houdt dus rekening met de lagere energierekening die de zonnepanelen voor jou betekenen. Dat betekent ook dat de terugverdientijd niet alleen afhangt van het aantal zonnepanelen, hun plaatsing en hun capaciteit maar ook van de energieprijzen. Stijgen deze? Dan is de terugverdientijd van jouw zonnepanelen automatisch ook een stuk korter. Dalen de energieprijzen? Dan zal die terugverdientijd een stukje langer worden. De gemiddelde zonnepanelen gaan zo’n 25 jaar mee en je kunt er wel zeker van zijn dat in die termijn ze zichzelf altijd terug zullen verdienen!

Zonnepanelen kopen? Hier let je best op!